Често задавани въпроси

Какви гаранции даваме?

Преди години, когато излязоха първите български профили, беше актуално да се дават гаранции в десетки години: 30-40-50 години. Ние тогава давахме гаранции от 5 години. Днес, 5 години по-късно огромното количество от тогавашните фирми не съществуват. А ние... пак дваме 5 години. 

          Всъщност пълната гаранция, която ние реално даваме е 3 години. Тя касае абсолютно всичко, което може да се случи на една дограма: че няма да духа, няма да тече, че ще се отваря и затваря. 5 години е за херметичност на стъклопакетите /не  се покрива счупване на стъкло - за това има застрахователи/, 5 години са физическите и механични качества на профила, а 10 години (имаме дори толкова дълга гаранция) - за статика на конструкциите.

Съветвам клиентите да обръщат внимание на ... "гаранция за монтажа". Тази клопка е измислена от недобросъвестни колеги, които дават /например/ сто години гаранции за всичко, освен за монтажа. Гаранцията за монтажа е съвсем кратка, поема се не от фирмата - производител на дограмата, а лично от монтажниците. Така ако нещо се случи, клиента бива прехвърлен от една фирма на друга, от едно лице на друго и докато той се усети, гаранцията му изтича.

Каква е цената на дограмата?

Това е важен въпрос, само че... трябва да го зададете най накрая. В началото трябва да знаете няколко прости правила:

1. Дограмите са най-различни.

Различават се една от друга по толкова много параметри, че трудно е да се изброят, по-трудно е обективно да измерят и оценят, още по-трудно е да се запомнят и да не се изпускат от внимание по време на поръчката и почти няма гаранция че проектните параметри ще се достигнат.

Проблемът е, че когато поръчвате дограма, вие всъщност поръчвате услуга.  Дограмата не е стока. Не можете да я видите на рафта, не можете "да я пробвате"  и тогава да я купите, ако дефектира не можете да я върнете.

Дори перфектно произведена дограма може да бъде лошо монтирана....

2. Търсете стабилна фирма.

Много клиенти са загубили парите си, когато фирмата, на която са дали аванс е изчезнала преди да им постави дограмата.

Още повече хора са загубили много пари и комфорт, когато фирмата, в която са поръчали, е изчезнала след монтажа. В този случай за клиента дори дребно сервизно, гаранционно или следгаранционно обслужване се превръща в ходене по мъките.

3.Търсете фирма с голямо разнообразие на профилите.

Така консултанта ви ще е свободен да ви предложи от асортимента на фирмата това, което мисли че действително отговаря на вашите нужди и няма да ви пробутва на всяка цена онова, което му е единственото налично.

4. Разкажете за себе си 

Разкажете за вашия стил на живот, вашия обект, вашите намерения и т.н. Тази уж странична информация всъщност е важна за добрия консултант, който познава продуктите си и за да предложи оптимален вариант трябва да разбере вашите потребности, .

5. Запитайте за нещо повече 

Ако консултанта не ви е предложил, запитайте за нещо по-скъпо и за нещо по-евтино от предложения вариант. Така ще знаете цените и свойствата на сходните продукти. Питайте за допълнителни аксесоари (козирки, первази, комарници, вентилационни, противовзломни елементи. Допълнителните елементи могат да натоварят цената повече от двойно. Но също така могат да допринесат за потребителната стойност на продукта много повече от цената си.

Какво е важно в една дограма?
 
Преди години написах статия с такова заглавие, в която правех анализ на отделните параметри: дебелина на профила, дебелина на стъклопакета, брой и вид на отделните стъкла, брой камери, статика и т.н. Днес, обаче, бих казал, че за една дограма най-важното е… фирмата която я е направила, да съществува, да е стабилна на пазара, да поема гаранционния и последващия си сервиз.
Много фирми, които даваха гаранции 20-30-50 години, вече не съществуват. За техните клиенти дори дребни проблеми, се превръщат в ходене по мъките.
Сериозните фирми не поемат обслужване на чужди продукти заради многото възможни “подводни камъни”, които правят не гарантиран резултатът от усилията. Необходимите труд, време, материали и транспортни разходи (особено в Софийския трафик) са неизвестни и са неподвластни на планиране. Поради това дори дребен реглаж няма кой да го поеме. Клиентите с проблемни прозорци са принудени да търпят течове на вода, или вятър, или лоша (не) отваряемост / (не) затваряемост до момента в който не се видят принудени да подменят наскоро подменените прозорци с по-нови, от доказала се на пазара и във времето фирма.
Затова моят съвет е: каквато и да е дограма – скъпа или евтина, но от “Братя Градеви”! Защото сме видели и сме носили и носим отговорност за много дограми, не само в момента на поставяне, не само в рамките на гаранционния срок, но и във времето на експлоатационния им срок. Защото знаем че избраните от нас технически параметри  превръщат качествата и функциите на дограмите в етични норми, концепции и философия.  
                                   
инж. Николай Дренчев